Лошите кредити са съставлявали 5.28% от всички заеми, отпуснати от банките в Румъния през септември, информира Ziarul Financiar.

Това е и най-високият дял на лошите кредити от март 2003 г. насам, според данни на Централната банка на страната. Делът на тези заеми е нараснал значително от пролетта на 2007 г., когато е възлизал само на 3% от всички заеми.

Делът на лошите кредити на най-голямата банка на румънския пазар - BCR, е възлизал на 3.4% през септември. Главният изпълнителен директор на институцията Доминик Брюсеелс определя нивото на лошите кредити като "комфортно", но добавя, че може да се очаква леко влошаване поради ръста на безработицата.

Анализатори обаче отбелязват, че общо 26.6% от кредитите са в графата "под наблюдение", докато други 8.9% са дори още по-рискови.

Това е просто класификация на заемите, базирана на инструкциите на Централната банка на Румъния, която разделя кредитите в зависимост от броя на просрочените дни и не дава поводи за притеснение, според Брюсеелс.

За шестте месеца, в които ръководя BCR, съм придобил впечатлението, че в Румъния клиентите подхождат към кредитите "по-либерално", в сравнение с други страни, така че ще трябва да се работи за въвеждането на корекция в тази насока, казва Брюсеелс.