Валутите на страните от Централна и Източна Европа са под значителен натиск, водени от слабостта на полската национална валута.

Еврото поскъпна наскоро спрямо полската злота до ниво над 4 злоти за евро, или най-високото ниво на единната валута от средата на 2006 г.

Към момента нива от 4.13-4.15 злоти за евро са важни такива на съпротива, които ограничават по-нататъшно повишение на еврото.

Слабостта на полската национална валута инициира поевтиняване и на останалите в региона. Унгарският форинт, румънската лея и чешката коруна бяха също сериозно засегнати.

Относителните предимства на полската икономика спрямо унгарската дават слаби резултати на въздействие върху курса, при който се разменят двете валути една спрямо друга.

Румънската централна банка се опитва да въздейства в подкрепа на леята, но според пазарните специалисти, валутата на страната ще бъде оставена да отбележи известно повишение, защото в противен случай страната ще загуби конкурентни предимства спрямо останалите страни в региона.

Слабостта на най-голямата европейска икономика предполага, че износът на страните от ЦИЕ ще отслабне поне през първата половина на следващата година.

Полша регистрира първото в историята си понижение на износа през октомври на годишна база, докато Унгария вече не може да разчита на търговски излишък.

Въпреки че традиционно валутите на страните от ЦИЕ са се представяли през тази година по-добре спрямо тези от развиващите се пазари, първото тримесечие на следващата година може да е изключително тежко за тях.