Китайското правителство планира да намали данъците, както и изискването към времето за продажба на имот, в усилията си да стимулира пазара в страната.

Данъкът при продажба на жилище няма да се дължи при продажба след две години от придобиването на имота на фона на сега заложените пет години.

Промяна ще има и в начина на изчисляване на данъка, който ще се плаща на разликата между продажната и покупната цена, а не както е до момента върху продажната цена.

Действията се налагат на фона на спада в продажбите на жилища с 20.6% за първите единадесет месеца на годината. Понижаващите се цени на имотите оказват негативно въздействие върху ръста на икономиката на страната.

Тя се очаква значително да забави ръста си на фона на бушуващата световна финансова криза, като според специалистите ръстът на четвъртата най-голяма световна икономика ще да възлезе на 7.5% догодина.

Това би било и най-слабото й повишение от две десетилетия насам. Централната банка намали нивото на лихвите на 15 септември за пръв път от шест години насам. От тогава те бяха понижени на три пъти до момента.

Правителството на страната призова също така търговските банки да финансират строителството на жилища от ниския ценови клас, за да се избегне недостигът на около 7.5 млн. жилища в големите градове и 2.4 млн. - във вътрешността на страната.

Очаква се още правителството да отпусне субсидии в размер на около 10 млрд. юана за изграждането на евтини жилища.

През последните две години отпускането на заеми за строителство на жилища растеше с 30%. Това значително повиши и опасенията на анализаторите за лоши кредити.

Цените на имотите в Шанхай са регистрирали понижение от 19.5% през третото тримесечие на годината по данни на имотния брокер Savills Plc. Строителният сектор се очаква да отбележи контракция от 30% през следващата година, след като отбеляза ръст от 9% за първите три тримесечия на настоящата.