Citigroup ще слее корпоративното и инвестиционното си банкиране, в опит да рационализира и намали разходите си, информира Reuters, позовавайки се източник, близък до компанията.

Citigroup, която беше създадена в продължение на две десетилетия посредством серия придобивания, изпитва затруднения да раздели подразделенията между отделните си дейности.

Корпоративното банкиране, което предоставя на клиентите услуги, между които отпускане на заеми и форекс търговия, досега е функционирало отделно от инвестиционното банкиране, което предлага услуги като консултирането на сливания.

През последните няколко години Citi бавно комбинира тези две банкови групи. През 2004 г. бе създадена глобална банкова група, въпреки че покриването на клиенти за корпоративното и инвестиционното банкиране остана разделено.

За много от клиентите си през последната година банката е определила мениджъри, които едновременно да задоволяват нуждите им, свързани както с търговското, така и с инвестиционното банкиране.

Корпоративното и инвестиционното банкиране вече са обединени във финансовите отчети на Citigroup.

Банката се опитва да бъде по-ефективна, след като понесе повече от 50 млрд. долара кредитни загуби и намаления на стойността на активи, откакто кредитната криза започна в средата на миналата година.

Миналият месец банката получи спешна помощ от правителството и прехвърли на данъкоплатците част от риска от активите си.

Citigroup също така обяви през ноември, че планира да уволни 52 000 души, или 15% от служителите си, до началото на следващата година, за да намали разходите си.