Инфлацията в най-голямата европейска страна Германия се е понижила с повече от очакваното през ноември, сочат изнесени официални правителствени данни.

През изминалия месец нивото на инфлацията се е понижило до 1.4% в сравнение с 2.5% през октомври. Данните се очаква да дадат възможност на европейската централна банка да продължи с политиката си на понижение на лихвите.

Резултатът се оказа под средните очаквания на статистиката за инфлация от 1.5% за месеца, като в същото време понижението бе най-голямото от 1996 г. насам.

На месечна база инфлацията в Германия се е понижила до 0.6%, а основната причина е била продължаващото поевтиняване на енергийните суровини.

Европейската централна банка намали нивото на лихвите вече с 175 базисни пункта от началото на октомври, като анализатори и инвеститори очакват ново понижение в началото на следващата година.

Германия изпитва най-лошата си рецесия от 12 години насам, като очакванията са икономиката на страната да се свие с 0.9% през следващата година.

През този месец от ЕЦБ прогнозираха икономиката на еврозоната да се свие с около 0.5% през следващата година. Инфлацията се очаква да се забави до 1.4% догодина и 1.8% през 2010 година.

Цената на петрола се е понижила с 69% от върха си постигнат през юли при ниво над 147 долара за барел, което до голяма степен предопределя и значителното намаляване на инфлационния натиск в световен мащаб.

Инфлацията в еврозоната се е забавила до ниво от 2.1% през ноември, в сравнение с 3.2% през октомври, според данни на Евростат.