Morgan Stanley отчете 2.2 млрд. долара загуба за четвъртото тримесечие, като сумата е по-голяма от тази, която анализаторите очакваха, информира Bloomberg.

Отрицателният резултат се дължи на спад в приходите от инвестиционно банкиране и понижение на стойността на ценните книжа с фиксирана доходност.

Банката отчита 2.24 долара загуба на акция за трите месеца, приключили на 30 ноември, в сравнение с 3.59 млрд. долара, или 3.61 долара загуба на акция за същия период година по-рано. Осреднената предварителна прогноза на 16 анализатори беше за загуба в размер на 34 цента на акция, според проучване на Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джон Мак се отказа от бонуса са за втора поредна година, след като загубата на доверието на инвеститорите принуди Morgan Stanley да се трансформира в банка, да приеме 10 млрд. долара помощ от правителството и да продаде привилегировани акции за 9 млрд. долара на японската Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

По-големият конкурент на Morgan Stanley Goldman Sachs Group Inc вчера отчете 2.1 млрд. долара загуба за тримесечието, която беше и първата й загуба, откакто компанията стана публична.

Акциите на Morgan Stanley, които са се обезценили със 70% на Нюйоркската фондова борса от началото на годината, вчера скочиха с 18%, след като загубата на Goldman Sachs се оказа по-малка от очакваното, а Федералният резерв обяви, че намалява основаната лихва почти до нула.

Goldman Sachs и Morgan Stanley са единствените големи брокерски къщи, които оцеляха тази година, след като Lehman Brothers Holdings Inc. фалира, Merrill Lynch & Co. беше продадена на Bank of America Corp., а Bear Stearns Cos. бе придобита от JPMorgan Chase & Co.

Банките и брокерските къщи по света са обявили повече от 740 млрд. долара намаления на активи и кредитни загуби от срива на високорисковия ипотечен пазар в САЩ през миналата година, показват данни на Bloomberg.

От Morgan Stanley обявиха миналия месец, че намаляват с 10% броя на служителите в подразделението за институционални ценни книжа и 9% от работните места в подразделението за управление на активи, за да компенсират по-ниските приходи. Morgan Stanley също така съобщи, че наема двама бивши служители на Wachovia Corp, за да изградят подразделение за потребителско банкиране с цел привличането на депозити.