Някои бизнес решения от изминалата годината, подбрани от Forbes, предизвикват смях, но показват, че глупостта продължава да живее, дори и във времена на криза:

Детройт проси средства със стил

Главните изпълнителни директори на GM, Chrysler и Ford предизвикаха възмущение, след като пристигнаха с корпоративните си самолети във Вашингтон, за да молят Конгреса за мултимилиардна финансова помощ. Този ход си е равносилен на пристигането с лимузина за храна в обществена кухня.

Корпоративните самолети често са доста ефективен начин на придвижване на ръководителите на големи корпорации. Някой обаче трябваше да се сети, че подобен ход няма да се оцени добре. Най-малкото можеха да пътуват в един самолет.

Най-жалкото пътуване с кола

Когато получиха втори шанс да изложат доводите си пред Конгреса, ръководителите на Голямата тройка от Детройт не повториха отново своята грешка и се придвижиха с хибридни автомобили до столицата, отново отделно разбира се.

В случая на ръководителя на Chrysler Робърт Нардели ситуацията е доста неловка, защото хибридният модел Dodge Aspen, с който той се придвижи до Вашингтон, скоро ще бъде спрян от производство.

Дългата 3 страници молба на Полсън за 700 млрд. долара

През септември, само дни след като Lehman Brothers фалира, а два други гиганти са на ръба да сторят същото, министърът на финансите Хенри Полсън предава на Конгреса плана си за спасяването на финансовата система на САЩ.

Всичко на всичко три страници, предложението е за предоставянето на кардбланш за достъп до 700 млрд. долара правителствени средства за закупуването на проблемни активи. В документа обаче има бегли подробности как и къде ще бъдат похарчени средствата.

Също толкова дразнещо Полсън включва клауза в проектозакона, според която харчовете му не могат да бъдат оспорвани в съда. Конгресът отхвърли това му желание, но предложението не мина в Камарата на представителите, което доведе до сериозни разпродажби на Уолстрийт.

"Отвратителният" отговор на Модзило до всички

Ако мислите, че бившият главен изпълнителен директор на Countrywide не може да падне по-долу, помислете пак. През май Анджело Модзило вече е под сериозен натиск за това, че е свръх-платен, че трупа прекалено много тен и че ревностно защитава високорисковите ипотеки, сред чиито пионери е самият той. Модзило само влошава нещата, след като прочита имейл на клиент, в които той моли за помощ с жилищния му заем.

С намерение да препрати електронното писмо до колега Модзило по погрешка изпраща отговор на всички, наричайки молбата на собственика на жилище "невероятна" и "отвратителна." Повечето от писмата, които получаваме вече имат същата формулировка, се оплаква Модзило в имейла си.

Прочувственият отговор на Модзило се появява в интернет и някогашният крал в сектора на недвижимото имущество е изритан от поста, след като Bank of America придобива Countrywide през юли.

iPhone само за 999.99 долара

Пускането на нов iPhone от Apple през юли предоставя на масите светът на мобилните видео игри и други апликации за убиване на времето, които не са разработени от компанията и чиято цена в повечето случаи е под 10 долара.

Една програма обаче минава покрай контрола на Apple и успява да се появи в онлайн магазина на компанията. Програмата се казва "Аз съм богат" и представлява скрийнсейвър струващ 999.99 долара, чиято единствена функция е светещо червено бижу. Apple получава много критики за това, че е пуснала програмата за продажба, след което тихомълком я изтегля. Истинските губещи обаче са осемте наивници, които си я купуват.

Заблудата за величие на Fannie Mae

Главният изпълнителен директор на ипотечния гигант Fannie Mae Дан Мъд доказва още веднъж, че кристалното му кълбо не работи както трябва. През май Мъд прогнозира, че компанията, която е спонсорирана от правителството, ще извлече ползи от по-отслабналата конкуренция в ипотечния сектор, въпреки че перспективите пред компанията са доста мрачни на фона на натрупващите се се кредитни загуби и отписвания на активи.

До соптември Fannie вече е на ръба на фалита и се сдобива с нов собственик в лицето на правителството, а Мъд губи работата си.

Пропуските на SEC по отношение на Мейдоф

Трябваше цените на акциите да паднат, за да бъде осветена най-голямата измамна схема в историята на САЩ - финансовата пирамида на стойност 50 млрд. долара, ръководена от Бърнард Мейдоф.

Щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) е разглеждала обвинения срещу Мейдоф през годините, но така и не е направила нищо за да прекрати дейността му.

"Умствената рецесия" на Фил Грам

В началото на юли, когато финансова криза започва да се усеща не само на Уолстрийт, председателят на предизборния щаб на Джон Макккейн Фил Грам "привлича" избиратели, наричайки ги "нация от мрънкачи" и определя твърденията за проблеми в икономиката като "умствена рецесия."

Маккейн осъжда думите му, а Грам подава оставка.

Отричането на икономическите проблеми от страна на Маккейн

В сутринта на 15 септември, когато Lehman Brothers обявява фалит, кандидатът на републиканците Джон Маккейн заявява, "че основите на икономиката са стабилни"

До края на деня Dow пада с повече от 500 пункта, датата става известна като Черният Понеделник, а Маккейн бързо започва да бие отбой.

Забраната на Кокс за къси продажби на ценни книжа

Под натиск, че не прави достатъчно, за да спре срива на пазара, оглавяващият SEC Кристофър Кокс издава временна забрана за къси продажби на акции на 799 финансови компании.

Забраната ще възстанови равновесието на пазарите, заявява Кокс

Акциите на банките, брокерските къщи и застрахователните компании обаче продължават да се обезценяват, губейки една четвърт от стойността си за трите седмици, в които забраната е в сила. Според някои инвеститори забраната само е ускорила изтеглянето на капитали от пазарите на акции и облигации, показвайки, че правителството може да се намеси на пазарите по неочаквани и неприятни начини.

Силно преувеличената смърт на Стив Джобс

Вестниците подготвят некролози на известни хора преди те да починат, но малко от тях ги публикуват, докато тези хора са още сред живите. През август Bloomberg News по погрешка публикува некролог на главния изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, който независимо от добре известните проблеми с рак на панкреаса е все още жив.

Това изглежда не е достатъчно и през октомври в подсайта на CNN iReport се появява пост, според който Джобс е получил сърдечен удар. Погрешното твърдение довежда до обезценяването на акциите на Apple с 10% само за 10 минути.

При следващото си появяване пред медиите Джобс излиза на фона на огромен екран, на който има надпис: Новините за моята смърт са силно преувеличени.