Собствениците на жилища купени с цел отдаване под наем в някои страни на Балканския полуостров и Източна Европа ги очаква сериозно понижение в приходите им през тази година, поради очакваното намаление в броя на туристите в тази страни, пише PropertyWire.

Все пак, доста хора ще чакат последния момент за да направят своите резервации, като основната причина за това е кредитната криза, казват специалисти.

Гърция, Турция, България, Унгария и Румъния очакват спад в общия брой туристи през това лято и все повече туристически агенции започват да търсят възможности за допълнителни приходи за да успеят да приключат годината положително.

Гърция вече увеличи бюджета за реклама на страната с 50% и намали данъците които компаниите в туристическия сектор трябва да плащат, а Турция започва мащабна кампания за представяне на страната в повече от 80 държави по целия свят.

Според прогнозите на директора на българската агенция за по туризъм Анелия Крушкова летния сезон през 2009 г. се очаква да бъде много слаб. За съжаление страната ни все още няма стратегия за подпомагане на отрасъла в условията на световна финансова криза.

Унгария прогнозира спад с около 5% в броя на туристите през 2009 г. Унгарското Министерството на туризма предвижда построяване на нова атракции, които допълнително да привлекат интереса на чужденците.