През изминалия уикенд се проведе срещата на финансовите министри от Г7, на която беше обсъдена вредата от протекционизма в търговията и заявена необходимостта от „нови правила, еднакви за всички за новия финансов ред". Поредната среща, с поредните лозунги, без каквито и да е важни и значителни решения...Макар че едно решение, разбира се, имаше: Япония прояви щедрост и се съгласи да даде на Международния валутен фонд кредит от 100 млрд. долара. Длъжник в този случай ще е МВФ, който се предполага да направи една от основите на нова финансова архитектура. Щатските пазари почиват днес.

EUR/USD

През изминалата седмица двойката възобнови понижението, след като не успя да преодолее съпротивата в района на 1.31. На седмичния таймфрейм рискът от по-нататъшно понижение остава актуален, а цели на понижението остават в района на 1.20, докато еврото се намира под 1.3250. В същото време на дневната графика EURUSD консолидира, развитие на низходяща тенденция не се получи, двойката срещна добро търсене на еврото в района на 1.27 и сформира конвергенция. Технически имаме и низходящ триъгълник, който е фигура за мечи сценарий към ключовото ниво 1.2700. Пазарът изглежда има колебание и изчаква значим катализатор. CCI е в препродажбена зона и в посока нагоре на часовата и четиричасовата графики, предполагайки възходящ натиск за тест на зоната на съпротива 1.2850-1.2900. Връщане под 1.2700 ще формира сигнали за понижение към равнището 1.2500.

GBP/USD

През изминалата седмица английската валута не успя да развие ръст на ключовата съпротива в района на 1.50, след което рязко се понижи. На седмичната графика е сформирана дивергенция, която носи риск от корекционен ръст за паунда, в същото време обаче низходящият натиск се запазва, докато кабелът е под 1.5000. На дневния таймфрейм английската валута преодоля линията на низходящия тренд, скоростта на спада намаля и двойката консолидира. Днес пазарът отвори на 1.4209, което означава гап от почти 200 пипса надолу. Фибоначи корекцията на четиричасовата графика ни показа, че след неуспешния пробив на нивото 50% (1.4600) цената тръгна надолу и сега е под 38.2% (1.4350) и би трябвало да тества нивото 23.6% (1.4030). Укрепване над 1.4510 може да провокира ръст на паунда. почти CCI премина надолу -100 на четиричасовата графика, предполагайки потенциален низходящ натиск.

USD/JPY

През изминалата седмица двойката рязко коректира след теста на съпротивата 92.30, но закри седмицата практически без изменение. На седмичния таймфрейм USD/JPY консолидира, натискът върху двойката продължава да остава силен, докато се задържа под 92.30. На дневната графика има възможност за сформиране на „двойно дъно", но докато долар/йена е под 92.30 риска от възобновяване на низходящата тенденция ще се запази. На четиричасовия таймфрейм имаме валиден възходящ канал, но по-нататъшен бичи сценарий е ограничен от горната трендлиния. Този лимитиран възходящ сценарий е подкрепен и от прекупния CCI с посока надолу, който индикира потенциален низходящ натиск. Укрепване под подкрепата 90.70 ще сигнализира в полза на по-нататъшното понижение. Задържане над нивото 92.30 може да провокира ръст.

USD/CHF

Миналата седмица двойката консолидира и закри практически без изменение, не успявайки да преодолее съпротивата 1.1710. На седмичния таймфрейм долар/франк възобнови ръста, но общата ситуация остава нееднозначна. На дневния таймфрейм USDCHF се задържа над 1.1330, което предполага по-нататъшен ръст за долара. Техническите предпоставки за средносрочен ръст остават актуални. Отдръпването на Фибоначи на дневната графика показва, че бичото обръщане от 29.12.2008 двойката проби нивата 23.16%, 38.2% и 50%, но сега се колебае да остане над 61.8% (1.1550) Най-близката подкрепа е 1.1460 (дъното от петък). Сигналите остават възходящи от дългосрочна перспектива.

Финансова къща Популярна каса

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.