Общо осем четири- и петзвездни хотели ще се появят в Букурещ до 2011 г., увеличавайки с 30% броя на стаите на пазара, информира Business Standard, позовавайки се на доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Играчите на местния пазар обаче опровергават доклада на CBRE, твърдейки, че в този сегмент няма дори проекти, да не говорим за работещи хотели в следващите две години, добавяйки, че докладът не се базира на пазарната реалност.

"Не зная за нито един стартирал проект в момента, а такъв проект може да бъде завършен най-малко за две години, така че не виждам как тези хотели могат да се появят до 2011 г., особено след като тези проекти са още в процес на обсъждане", казва Тиму Себесану, главен изпълнителен директор на консултантската компания Trend Hospitality.

"Новите инвестиции ще бъдат в четири- и петзвездни хотели с по-малко от 200 стаи," според CBRE. Осемте нови хотела, които се очаква да се появят на букурещкия пазар съставляват по-малко от половината от обектите обявени през през последното тримесечие на 2007 г.

Според доклада на CBRE обезценяването на леята спрямо еврото (10% само през 2008 г.) може да насърчи туризма в Букурещ, който засега е известен като бизнес дестинация.