"Просто сме залети от CV-та", заявява генералният директор по процедурата по банкрут на Lehman Brothers Браян Марсал пред The Wall Street Journal.

За фалиралата през септември ипотечна банка не са против да работят бивши служители на Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley, макар че заплатите са значително по-скромни от тези в докризисния период. За компенсация работата по наследството на Lehman осигурява най- малко 1.5-2 години без страх от уволнения.

Задачата на Марсал и екипа му е максимално изгодно да продадат активите на банката и да погасят задълженията й към кредиторите. С това се занимават 150 служители на Alvarez & Marsal и 300 бивши служители на банката, занимаващи се с дериватите и инвестициите в търговска недвижима собственост.

Сред тях е и бившият генерален директор на Lehman Ричард Фалд- той запази своя офис, макар че служебният му Mercedes така и не беше върнат.

След продажбата на централния офис на банката на Таймскуеър, това, което остана от нея, се разполага в бившия допълнителен офис. Изчезнаха свежите цветя и бонбони за топ-мениджърите, затворена беше и обедната зала с майстор- готвач за ръководството. Сега Марсал и неговият екип обядват в кафенето на Times Inc.

Ако не се вземат предвид комисионните на юристите и консултантите по ликвидацията, Lehman "изкарва месеца"с около 30 млн. долара, от които заплатата на топмениджърите на Alvarez & Marsal варира между 550-850 долара на час.

Същевременно от септември до сега паричните средства на банката нараснаха с 3.3 млрд. долара до 7 млрд., включително и от продажбата на централния офис. Тя разполага още с контракти за деривати в размер на 24 млрд., частни портфейли за 12.3 млрд., колекция произведения на изкуството за 20 млн. и фирмени самолети за 164 млн. долара, които очакват купувачи.