Инвестицията в недвижимо имущество в Москва бе обявена за най-рискова сред европейските градове. Причините са липсата на информация за пазарните сделки в руската столица, както и трудностите около издаване на разрешителни и документи, съобщи днес Ричард Грегсън от PricewaterhouseCoopers.

По негова информация Москва заема последното 27-мо място в рейтинга за риск на инвестициите в недвижимости сред европейските градове. Рейтингът е съвместна разработка между Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers, обхващащ 27 града в Европа и се базира на получените данни от интервюирането на близо 500 авторитетни представителя в отрасъла, пише РИА Новости.

„Причината Москва да заема тази позиция в рейтинга е преди всичко заради непрозрачността на информацията за пазарните сделки, както и поради риска около правото на собственост в града. Влияние оказва и непрозрачната процедура за избор на инвеститор в Москва и трудностите около придобиването на необходимите разрешителни", разказа Грегсън на пресконференция „Новите тенденции на европейския пазар на недвижими имоти 2009 година".

Според него подобен облик на Москва ще пречи на притока на капитали след възстановяването на пазара, когато много инвеститори ще устремат погледите си към Европа в търсене на надеждни обекти за своите вложения.

Същевременно управляващият партньор във Fleming Family & Partners Олег Мишкин отбеляза, че до скоро на Москва се гледаше като на перспективен за инвестиции град. Но днес доходността на недвижимите имоти в столицата пада, което води до едно - Москва губи привлекателния си образ.

Според рейтинга петте най-надеждни европейски града, от гледна точка инвестиция в сектора на недвижимите имоти, се оглавява от Мюнхен, Цюрих, Хамбург, Париж и Стокхолм.