България сред първите по производство на черен хайвер

Дори във време на световна икономическа криза, в каквато се намираме в момента, едва ли някой може да си представи изискан коктейл за високопоставени гости без малките аристократични хапки с черен хайвер. Тези невероятно вкусни дребни перли са символ не само на лукс и финансов просперитет, но и на празничен разкош, на който човек може да се наслади поне в новогодишната нощ заедно с наздравицата с искрящото шампанско.
Русия е страната, която традиционно вече повече от сто години е най-популярният световен производител на черен хайвер. В рамките на Европейския съюз обаче България се нарежда на второ място след Италия. След нас са Франция, Испания, Германия. В последно време интерес към това производство се наблюдава в Гърция и в северната ни съседка Румъния. Високата цена на този все още твърде луксозен за вътрешния ни пазар продукт е причината по-голямата част от българския черен хайвер да се изнася в чужбина.
В момента интересът към отглеждане на есетрови риби, от които се добива вкусното черно злато, е много засилен поради възможностите за финансиране, които дава оперативната програма „Рибарство". Тя предлага на България 106 млн. евро, като една трета от тази сума е предвидена за отглеждане именно на аквакултури.
Въпреки това изпълнителният директор на Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България Николай Кисьов предупреди за някои заблуди относно производството. Едната е бъркане на цената на едро и дребно на продукта. Истината е, че цената на производител е няколко пъти по-ниска.
Друга заблуда е, че търсенето на хайвер е напълно неподатливо на криза. Резултатите обаче показват известен спад на търсенето.
Въпреки че естествените места за добив на есетрови риби в България са основно Черно море и река Дунав, много добри резултати се получават и в повечето от нашите язовири с изключение на най-високите, където водата е прекалено студена. Именно това нарежда страната ни на едно от първите места в Европа по отглеждане на есетрови риби и производство на черен хайвер.
Производството на черен хайвер е много специфичен и скъпоструващ процес. Въпреки че местата в България за отглеждане на есетровите риби са повече, черният хайвер се произвежда само в две специални ферми. Едната се намира до с. Болярци близо до град Пловдив, а другата е в град Видин.
В момента обаче в България за пръв път има непродадени количества черен хайвер на европейските и световни пазари. По думите на Николай Кисьов, това би трябвало да бъде сигнал за хората, които възнамеряват да инвестират в това производство. Една от причините за намаляването на износа на българския черен хайвер е традиционната конкуренция от страна на Русия и Иран. Напоследък Китай също започва да става крупен производител на есетрови риби и черен хайвер като ги предлага на дъмпингови цени. Въпреки това засега страната ни остава един от лидерите по производство и износ на черен хайвер в Европа.
Източник: БНР