Американският долар и японската йена задържаха силата си срещу основните валути вчера, с изключение на британската лира, след като рейтинговата агенцията Moody's предупреди, че източноевропейската банкова система е все по-уязвима към "стръмния и дългосрочен икономически спад" и че западноевропейските банки с локация в Източна Европа могат да срещнат понижаване на рейтинга.

Спадът в рисковите активи като акциите не бе подкрепен от подписването на стимулиращия пакет $787 млрд. в края на деня от президента Обама, като детайлите за подобрената версия на Програмата за подпомагане на проблемни активи (TARP) все още не са разгласени.

В резултат на икономическите новини в САЩ индексът на деловата активност на ФРБ Ню Йорк се срина до ново рекордно дъно от -34.65 през февруари спрямо -22.2, индикирайки, че производственият сектор страда от отслабване на търсенето както на вътрешния пазар, така и в чужбина. Американските индекси спаднаха до 3-месечни минимуми, разширявайки глобалната тенденция на спада и отразявайки безпокойството на инвеститорите по повод рекордното понижение на оптимизма в производствения сектор. Неуспехът на доклада следва сходни тенденции за това, което сте виждали през последните шест месеца: понижение на цените, постоянно свиване в новите поръчки, както и признаци на допълнителна безработица.

EUR/USD

След пробива надолу от триъгълника и движението под подкрепата 1.2700, вчера евро/долар направи значително понижение. На часовата графика можем да видим добър пример за това как комбинацията между пробива на триъгълника и преминаването на CCI ни даде валиден низходящ сигнал. Краткосрочните сигнали са низходящи с цели в района на 1.2470 и 1.2370. Индикатора CCI премина нагоре -100 на часовата графика, което може да е предупреждение за потенциален възходящ отскок с тестване нивото на съпротива 1.2660.

GBP/USD

Паунд/долар също направи опит за понижение вчера. Двойката достигна късата цел на 1.4130 и дъно на 1.4123, но рязко отскочи нагоре и закри деня на 1.4237. На четиричасовия таймфрейм можем да видим, че цената се движи във формирания правоъгълник, индикирайки консолидация. Пробив от правоъгълника ще ни даде по-ясна посока на движение. Очакванията са за пробив надолу с тестване на ключовото равнище 1.4050 още веднъж. Краткосрочните сигнали са неутрални. Непосредствена подкрепа се вижда на 1.4123 (вчерашното дъно). Пробив под това ниво може да доведе до по-нататъшен низходящ импулс. Първата съпротива е 1.4350. CCI е в неутрална зона на четиричасовата и дневната графики.

USD/JPY

Вчера долар/йена имаше значително възходящо движение. Двойката направи връх на 92.74 и затвори на 92.40. Корекцията на Фибоначи ни показва, че сега двойката тества съпротивата 26.3% в района на 92.70. Успешен пробив на това равнище може да предизвика по-нататъшен възходящ сценарий с тестване на 94.60. В близка перспектива сигналите са възходящи, но в средносрочен период остават неутрални. CCI е в прекупна зона и в посока надолу на дневната графика, предполагайки потенциален низходящ натиск за тестване на 92.00.

USD/CHF

Долар/франк имаше вчера умерено покачване на цената. Двойката достигна връх на 1.1778, но закри по-ниско на 1.1693. На дневната графика имаме формиран възходящ триъгълник, което може да е сигнал за потенциален възходящ сценарий. Пробив на триъгълника ще даде по-ясна посока. Краткосрочните сигнали за са неутрални. Най-близката съпротива е в района на 1.1780-1.1800. Пробив над тази зона може да предизвика по-нататъшно покачване към 1.1920. CCI току-що премина надолу 100 на четиричасовия таймфрейм, сигнализирайки за възможен низходящ натиск с тестване нивата на подкрепа 1.1650 и 1.1590.

Финансова къща Популярна каса

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.