Планът на президента Барак Обама за справяне с жилищната криза в САЩ ще помогне на около 9 млн. семейства да преструктурират или да рефинансират ипотечните си заеми, за да избегнат отнемане на домовете им от страна на банките, информира Reuters.

Планът има за цел да помогне на между 4 и 5 млн. "отговорни собственици на домове" да рефинансират заемите си и на други между 3 и 4 млн. като понижат риска от неизпълнение на задълженията им с инициатива на стойност 75 млрд. долара, която ще спомогне за намалението на месечните им вноски.

Информацията беше разпространена днес от администрацията на новия президент, а планът ще бъде официално представен от Обама.

Планът също така има за цел да увеличи доверието към ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, за да подсигури стабилността и сигурността на ипотечния пазар и да помогне за поддържането на достъпността на ипотечните заеми."

Министерството на финансите ще удвои финансовата си подкрепа за Fannie Mae и Freddie Mac, за да им позволи да играят по-голяма роля в подкрепа на жилищния пазар.

Финансовото министерство ще увеличи стойността на споразуменията си с двете компании за закупуване на привилегировани акции от 100 на 200 млрд. долара за всеки от ипотечните гиганти.

От министерството също така ще увеличат ограничението за стойността на ипотечните портфейли на двете компании с 50 млрд. долара, до 900 млрд. долара за всяка.