Стотици милиони долари са били отклонени или използвани неправомерно през изминалата година от китайските финансови институции, съобщи Сметната палата на страната, цитирана от АФП.

Неправомерно са били използвани например шест милиарда юана (878 милиона долара) в около 20 случая, в половината от които са били замесени три големи държавни банки, представени на борсата, Индустриалната и търговска банка, Китайската банка и Китайската банка за възстановяване, уточни главният одитор в Сметната палата.

"Одитът на трите банки и на другите финансови институции ще улесни правилното развитие на фондовие борси, защото той може да увеличи доверието чрез обявяването публично на пълна, достоверна и точна информация", заяви той.

Повечето от отклонените пари са били върнати с изключение на няколко случая, по които още тече разследване, заяви още одиторът. Той допълни, че подобни проблеми не е имало с милиардите долари, заделени за възстановяването на провинция Съчуан в Югозападен Китай, която беше опустошена при земетресение през май м. г.

По БГНЕС