Все още не сме изпитали най-големите дълбочини на финансовата и икономическата криза - те предстоят. Това каза Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ.

Според него е много важно през следващите месеци каква политика ще води правителството и какви сигнали изпращат към инвеститорите правителството и всички партии, които имат претенциите и шансовете да управляват след предстоящите избори.

По думите на Велчев, банковата система ще е една от най-засегнатите икономически подсистеми в България. Тя е първата, която изпита най-тежките удари на кризата, каза той и добави, че статистиката показва, че кредитите, макар и да растат, това става с много различни темпове от тези, които се наблюдаваха през миналата година.

Бившият финансов министър заяви, че според НДСВ правителството трябва да направи всичко необходимо да поддържа максимална активност на банковата система.

Последната идея, която се обсъжда, е гарантиране от страна на държавата на емисии на дългосрочни банкови облигации. По думите му, така банките ще получат дългосрочни средства, които да отдадат под формата на кредити.

Източник: bТВ, Снимка: БГНЕС

Вижте още: Ст. Александров: Да успокоим лихвите по депозитите

Искров: Да не обърнем каручката с празни приказки

Станишев: Влизаме в кризата в добра кондиция