Участници в проучване на Profit.bg сочат щатския долар като най-перспективната за поскъпване валута през тази година. Зелените пари са посочени от 45.59% от участвалите в анкетата 261 потребители за най-добра за тази година валута.

До този момент те са напълно прави, тъй като доларът е сред най-поскъпващите основни валути. Силата му става реалност на фона на приетия план за спасяване на щатската икономика приет от Сената.

Еврото е на второ място по гласове. То е посочено като валута с най-големи перспективи от 20.69% от анкетираните. През последните няколко седмици обаче еврото изпитва значителна слабост спрямо зелените пари. Въпреки това обаче краят на годината е далеч и всичко може да се случи.

Трета най-голяма подкрепа е спечелила британската лира, посочена за най-перспективна от 14.56% от анкетираните, следвана от швейцарския франк със 7.66% и японската йена с 6.9%.

Най-малко доверие от инвеститорите са спечелили канадският долар с 0.38%, както и отговора "Друга неосновна валута" - 1.92%.

Слаби са очакванията за положително представяне и на екзотичните валути, явно поради кризата, в която се намира световната икономика, водеща до понижението на суровините. Този отговор е спечелил едва 2.3% от положителните вотове.