Новите изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи дават възможност да се улесни окрупняването на имотите на собствениците на земеделски земи и оттам да се подобрят условията за обработка на земята, отдаването под аренда, подобряването на качествата и съответно стойността на земята.

Това коментира Светослав Бачев, ръководител на направлението Winslow Agro Fund, част от инвестиционната компания Winslow Group. Компанията е член на Българската асоциацията на собствениците на земеделски земи в България (БАСЗЗ).

По думите на Бачев, собствениците на земеделски земи, които членуват в асоциацията, изготвят база данни, която ще установи в кои землища Winslow Group заедно с другите членове на БАСЗЗ, притежава над 10 % от размера на землищата. Това им дава право да стартират комасационни проекти, както е според последните законови промени.

Процесът на окрупняване е дълъг - може да продължи 1-2 години и повече. На практика се осъществява като се прекроява картата на съответното землище. Всеки собственик на множество малки имоти ги обособява в един голям, който става негово притежание и така докато се разпредели земята между собствениците, които участват в плана за уедряване. По-големите масиви правят земята по-скъпа, позволяват по-ефективна обработка и съответно намаляване на разходите за производство.

По принцип определящи фактори за цената на декар са характеристиките на земята - големина на масивите, категория на земята, инфраструктурата и други. Но стойността й спада с намаляването на размера.

В момента средната цена за отдаване под наем варира от 15 до 30 лв., а при покупка е 250-300 лв. на декар - за малките парцели, но окрупнените земи са в пъти по-скъпи.

Друга положителна последица от окрупняването е и привличането на чуждестранни и български инвеститори на пазара.

Досега винаги е имало голям интерес към земеделските земи в България, но той беше ограничаван заради разпокъсаните и малки парцели.

В процеса на комасация ще участват и общинските поземлени фондове, както и Държавният поземлен фонд, които са най-големите собственици на обработваеми площи в страната.

Към момента членовете на БАСЗЗ притежават над 1.3 млн. декара