Нашият анализ показва, че България е изправена пред предизвикателствата на приспособяването в процеса на намаляване на дела на заемния капитал в операциите на финансовите пазари.

По-конкретно, показателите за конкурентоспособност, фискалните тенденции и финансовата стабилност трябва да се следят внимателно. Това се казва в доклад на финансовите експерти и анализатори от централното управление на Ситибанк в САЩ.

Въпреки предизвикателствата ни считаме, че валутният борд съвет вероятно ще издържи на изпитанието. Той има солидната база да преживее неблагоприятните сътресения благодарение на значителния си финансов буфер в лицето на фискалния резерв (около 15.0% от БВП) и големия валутен резерв.

Освен това считаме, че е налице силна ангажираност на национално ниво, която заедно с подкрепата, демонстрирана от всички заинтересовани структури (по-конкретно ЕС и МВФ) осигурява на паричния съвет сигурна котва.

Ние вярваме, че алтернативите - девалвация или незабавно въвеждане на еврото след промяна на фиксирания валутен курс - не изглеждат привлекателни поради значителните неблагоприятни балансови последици.

По наше мнение липсата на убедителни доказателства в полза на алтернативите засилва международната подкрепа за сегашния паричен режим.

Източник: БГНЕС