Световната финансова криза погълна още сектори и вече трайно се е настанила в Европа. Първите признаци на кризата в България вече дават своето отражение. Симеон Дянков, главен икономист на Световната банка, дава своите препоръки за реакция на фона на икономическите сътресения.

Според него кризата започна от регулации на правителството на Клинтън да накара някой псведобанки да дават кредити на по-ниски цени, без допълнителни условия, от Белия дом и допълни, че кризата е глобална, но и решението ще дойде от САЩ, решението на тази криза ще дойде от Белия дом. Дянков беше категоричен, че трябва да се запазват работни места и да се наблегне на образованието като разрешение за част от кризата.

Запитан за инфраструктурните проекти като част от създаване на работни места, Дянков каза, че те наистина ще създадат работни места, но тези проекти изискват време, а кризата е бърза и внезапна.

Дянков уточни, че в условията на криза е полезно намаляването на осигурителната тежест, защото това дава на работодателите пряк и бърз начин за запазване на работни места. Даде пример с Англия, Германия, САЩ, където има намаляване на осигуровките и данъчни стимули.

В заключение Дянков прогнизра, че до края на тази година и в началото на другата ще е задълбочаването на кризата.

Източник: БНТ