Броят на иззетите домове на нередовни платци във Великобритания миналата година е нараснал до най-високото си ниво от 1996 г. и може почти да се удвои в следващите 12 месеца, заради задълбочаването на рецесията в страната, информира Bloomberg, позовавайки се на Съвета на ипотечните кредитори (Council of Mortgage Lenders).

Банките са влезли в притежание на 40 000 жилища иналата година, което представлява 54-процентно увеличение в сравнение с 2007 г., според Съвета. От организацията прогнозират, че общият брой ще достигне 75 000 тази година. По данни на Министерството на правосъдието през 2008 г. в съдилищата са започнали 142 626 процедури по изземането на жилищата на нередовни платци, което е най-големият брой от 1991 г.

Заместник-управителят на Централната банка на Великобритания Джон Гийв вчера заяви, че страната е изправена пред опасността от рецесия, която може да продължи цяло десетилетие, подобно на тази в Япония от 90-те години на миналия век. Министър-председателят Гордън Браун обеща милиарди британски лири, за да възстанови кредитирането, докато в същото време загубата на работни места нараства.

Икономиката тази година ще се свие почти двойно повече в сравнение с прогнозираното преди време, казаха тази седмица от Конфедерацията на британската индустрия. Брутният вътрешен продукт ще намалее с 3.3%, допълниха от там.

Централната банка този месец намали основната лихва до рекордно ниското ниво от 1% и е закупила търговски ценни книжа на стойност 340 млн. паунда през първата седмица от програмата си за изкупуване на активи.