На организираната първа антикризисна конференция Balreact бяха обсъдени проблемите, пред които е изправен секторът на недвижимите имоти у нас, както и възможностите за излизане от кризата.

Всички участниците се обединиха около мнението, че е необходимо насърчаване на инвестициите в сектора, подобряване на конкурентоспособността и подобряване на качеството на продукта, както и по-активен диалог между бизнес средите и управляващите.

Прозрачността при взимане на стратегически решения и дългосрочната стратегия за развитието на имотния сектор са сред най-важните условия за преодоляване на сегашната ситуация.

„Високите печалби в сферата на имотите трябва да започнат да се нормализират и пазарът като цяло да се отрезви от буйното и стихийно развитие в последните години. Нека започне да се свиква и работи с по-нормални печалби, защото вече трябва да стане ясно, че или всички ще излязат от кризата, или ще фалират," каза Петър Диков, гл. архитект на София.

България има шансове не само да не загуби от тази криза, но и да спечели. Въпросът е дали големите играчи в сектора ще успеят да намерят правилния път за постигане на това, допълни Диков.

Поевтиняването на жилищните имоти от друга страна няма как да не се отрази на качеството на предлаганите проекти и услуги в сектора, което е друга много сериозна опасност, прогнозира Божидар Нейчев от "ПрайсуотърхасКупърс България".

Сравнително стабилната ситуация, в която все още се намира страната ни, ни дава време да наблюдаваме и анализираме всички антикризисни мерки, предприети от другите страни, при които кризата е в разгар. По този начин може да се използват вече доказано работещи мерки без да се губи време в сложната ситуация.

„За сега не се очаква в страната да се разгърне финансова депресия," каза Андреа Казини, главен оперативен директор на УниКредит Булбанк. „Нашата групировка не спря да кредитира дори в пика на кризата," добави той. „Опитваме се да задържим ниво на подкрепа за икономиката, като следваме по-селективен подход", заяви банкерът.

„Бързото наливане на пари не е толкова важно в момента, колкото дългосрочната стратегия за икономиката ни," заяви Росен Плевнелиев, управител на инвеститорската фирма „Линднер".