Според прогнозите, туризмът ще е един от отраслите в България , които най-силно ще пострадат от световната финансова криза.

Българските хотелиери са все по-притеснени, че тази година ще имат по-малко гости.

Курортите в Гърция и Турция са свалили цените и не ясно с какво нашето Черноморие известно с презастрояване и лошо обслужване, ще конкурира южните ни съседки.

Представители на туристическа агенция дори заявиха по една от националните телевизии, че почивка на база all inclusive в Кипър вече е по-евтина, отколкото в България. От Profit.bg решихме да проверим дали наистина се е стигнало до там. Оказа се, че не е точно така.

„В момента седмична почивка в Кипър в 5-звезден хотел на all inclusive се продава на 280 евро. При нас е на 350 евро, тоест имаме с 30% по-високи цени", казa туроператор пред bTV.

Ние не успяхме да намерим подобна оферта. Всъщност оказа се, че цените, изнесени в интернет за кипърски хотели категория 4-5 звезди, all inclusive варират между 90 и 200 евро (в зависимост от сезона и типа стая), но са за ден!

Как стои въпросът в Гърция и Турция? В Гърция, в хотел 5 звезди в Неа Мундия, например, пакет all inclusive за седем дни варира от 600-800 евро за периода май-юни, до 1000 евро за периода юли-август. В хотел 4 звезди може да намерите оферти за седем дни all inclusive на около 300-400 евро за май-юни и около 530 евро за юли-август. Правим уговорката, че това са най-евтините оферти, които намерихме и цената е за човек в стандартна стая.

В 3-звезден хотел в Турция на цена от около 230-260 евро наистина може да запазиш почивка за седем дни all inclusive. Подобни цени може да предложи почти всеки туроператор за курортите Мармарис, Кушадасъ и др., при условия на ранно записване (до края на март).

В Слънчев бряг, 7 дни на all inclusive в 5-звезден хотел, в момента можете да резервирате за около 440 евро през май и за към 520 евро за юни/юли. Тези оферти не важат за август.

В четиризвезден хотел на Слънчев бряг, подобна почивка струва около 340 евро за май и около 350-400 евро за юни-август.

Изводът е, че ако сравняваме само хотели 5 звезди, то цените в България са малко по-ниски, отколкото тези в съседните ни страни.

За една и съща цена обаче можем да почиваме или в 5 звезден хотел в България, или в хотел с по-малко звезди в Гърция или Кипър.

Въпросът е дали по-ниската категория в чужбина не е по-добра като качество на услугата, отколкото уж луксозните хотели у нас? Каква е ползата, че почиваш в хотел с 5 звезди, когато наоколо е пълно със строежи, шумът е непоносим, а на улицата лавираш между групи туристи и сергии с най-невероятен асортимент от слънчеви очила до тениски и бански.