Акциите на Citigroup паднаха в петък на цена под 2 долара, или 22% по-малко, на фона на все по-натрапчивите слухове за предстоящата й национализация, съобщава Reuters. Това беше шеста поредна негативна сесия за акциите на финансовата институция.

Подобно е и състоянието на нейния конкурент Bank of America, чиито акции загубиха 3.56% от цената си, до 3.79 долара за акция.

Според Holland & Co това показва, че пазарите са в очакване двете банки да бъдат национализирани.

Говорителят на Citigroup Джон Дайат се опита да опровергае слуховете, заявявайки че основите на банката са стабилни и тя се е концентирала върху намаляването на разходите и рационализация на активите си с цел подобряване на резултатите.

Директорът на Bank of America Кенет Люис също се опита да се защити, като каза, че спекулациите са резултат от неточна интерпретация на финансовата ситуация на банката.

Белият дом също беше принуден да реагира, уверявайки, че възнамерява да остави банките в частния сектор, за да разтовари част от напрежението на пазара.

Капитализацията на Citigroup намаля до 11.5 млрд. долара, докато тази на Bank of America е 21 млрд. долара.

Въпреки това слуховете за намеса на държавата в банковия сектор в САЩ се усилват.

През следващите няколко седмици американският трезор трябва да проведе проверки в 25 банки, всяка с активи над 100 млрд. долара, докато изказвания на сенатор Линдзи Греъм и Алън Грийнспан навеждат на мисълта, че национализацията на част от тях не е изключена.

"Предвиждаме най-лошото. Или чисто и просто националиация, или Bank of America и Citi ще трябва да увеличат капитала си, което ще прогони акционери", смята Кейт Дейвис от Miller & Washington. "Затова в момента никой не иска да има нищо общо с тях".

Междувременно цената на спасяването на Citigroup от фалит се повишава. Петгодишните суаповете за защита от кредитен риск достигнаха 450 базисни пункта, или 450 000 долара годишно за осигуряване на 10-те млн. долара дългове на банката., срещу 405 базисни пункта в четвъртък.

Bank of America обяви преди месец първата си загуба от 17 години, докато Citigroup загубиха 28.5 млрд. долара през последните 15 месеца.

И двете банки се възползваха от възможността за помощ от 45 млрд. долара, както и от гаранциите срещу загуби, свързани с токсични активи.