Японската кредитна компания SFCG Co., сред чиито кредитори е Citigroup Inc., е подала заявление за съдебна защита от кредитори, което доведе до спад в цените на акциите на финансовите компании поради опасения, че задълбочаващата се рецесия ще доведе до още фалити, информира Bloomberg.

SFCG, която специализира в кредитирането на малкия бизнес, е обявила 338 млрд. йени (3.6 млрд. долара) задължения, което означава, че това е най-големият фалит на японска публична компания от почти седем години. Компанията е дължала на Citigroup 71 млрд. йени към 31 юли.

Рекорден брой от 33 публични компании в Япония са обявили фалит през миналата година, след като банките ограничиха кредитирането, а потребителските разходи намаляха. Строителният предприемач Urban Corp. подаде заявление за съдебна защита от кредитори на 13 август с 255.8 млрд. долара задължения, което беше и най-големият фалит на японска компания миналата година.

Общият брой на фалитите е нараснал с 15.8%, до 1 360 през януари. Това е осмото поредно нарастване.

Акциите на Shinsei Bank Ltd., която е притежавала облигации на SFCG на стойност 54.1 млрд. долара към 31 юли, оглавиха спада в цената на книжата на японските банки днес. Акциите й се обезцениха с повече от 10%.

SFCG, която е имала 1 528 служители в края на октомври миналата година, започва дейността си през декември 1978 г. и също така има интереси в сектора на недвижимите имоти и в застраховането. Компанията има 109 клона в Япония.

Председателят на SFCG Кеншин Ошима е класиран от сп. Форбс като 302-ят най-богат човек в света през 2000 г. и номер 23 сред най-богатите японци за 2007 г., с лично състояние от около 1.2 млрд. долара.

Акциите на SFCG, които са се обезценили с 92% в последната година, ще бъдат делистнати от борсата на 24 март. Пазарната капитализация на SFCG е възлизала на 15.8 млрд. йени преди да обяви фалит, показват данни на Bloomberg.

Сред акционерите на компанията са телекомуникационната компания Hikari Tsushin Inc (11.5%) и Deutsche Bank AG (7.2%)

Фалитът на SFCG е най-големият на японско публично дружество, откакто строителният контрактор Sato Kogyo Co. подаде заявление за фалит с 449.9 млрд. йени задължения през март 2002 г.