Американското правителство води преговори, които може да доведат до получаването на 25-40 % дял в Citigroup, съобщи „Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БГНЕС.

"Ако преговорите не се провалят, правителството може да получи до 40% от акциите на Citigroup.

Представителите на банката се надяват, че правителственият дял ще бъде по-близък до 25%", цитира изданието анонимни запознати източници.

"Предложението беше отправено от Citigroup към надзорния съвет. Администрацията на президента Барак Обама не е показала дали подкрепя плана", съобщават от там.

Припомняме, че слуховете за национализация на Citigroup и нейният конкурент Bank of America повлияха негативно върху акциите на на двете финансови институции.

През уикенда техни представители и Белият дом направиха опит да опровергаят информацията, но не успяха да повлияят съществено на пазара.

Bank of America обяви преди месец първата си загуба от 17 години, докато Citigroup загубиха 28.5 млрд. долара през последните 15 месеца.

И двете банки се възползваха от възможността за помощ от 45 млрд. долара, както и от гаранциите срещу загуби, свързани с токсични активи.