Цените и наемите на недвижимите имоти в Дубай се очаква да се възстановят през 2011г., след период на стабилизиране, който ще започне в средата на 2010г., пише ArabianBusiness.

От Jones Lang LaSalle прогнозират, че през 2009 г. имотният сектор в емирството ще бъде най-силно засегнатият от световната финансова криза. От другата година обаче, ситуацията ще започне бавно да се подобрява.

През последните няколко месеца цените на имотите в Дубай отчетоха големи понижения на фона на непрестанен ръст през последните няколко години. Повечето големи банки в региона престанаха да отпускат ипотечни кредити, което намали продажбите. Най-много пострадаха строителните компании.

Всичко това доведе до замразяване на работата по много жилищни проекти, както и по този за най-високата кула в света Burj Dubai.

Според анализаторите от Jones Lang LaSalle забавянето в жилищния сектор предоставя големи възможности за инвестиции в бизнес имоти или жилищни комплекси среден клас в съседните страни Абу Даби, Катар или Саудитска Арабия.