Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) отново нараства, което е индикатор, че банките продължават да задържат средства, вместо да кредитират, информира Reuters.

По данни на ЕЦБ овърнайт депозитите са били на стойност 89.176 млрд. евро към 23 февруари, нараствайки след регистрираните 80.051 млрд. евро в понеделник.

От ЕЦБ също така съобщават, че банките са взели овърнайт заеми на стойност 3.876 млрд. евро от кредитната линия на финансовата институция, в сравнение с изтеглените 1.4 млрд. евро преди това.

Банката въведе промени през януари, с които се надяваше да направи депозирането на средства в ЕЦБ по-малко атрактивно и да насърчи междубанковото кредитиране.

ЕЦБ отново увеличи разликата между основната си лихва, която в момента е 2% и лихвите по овърнайт кредитите и депозитите до 100 базисни пункта в двете посоки. Лихвата по овърнайт кредитите в момента възлиза на 3.0%, а тази по депозитите е 1.0%.

ЕЦБ ще продължи да осигурява неограничена ликвидност на банките в следващите три месеца, каза в събота Лоренцо Бини Смаги, член на Изпълнителния съвет на финансовата институция.