КТБ отчете 4.86 млн. лв. печалба за януари 2009 г., уведомяват от банката. Общите приходи от лихви за разглеждания период възлизат на 11.55 млн. лв. Постъпленията от такси и комисионни през изминалия месец са 1.11 млн. лв.

Съответно разходите по лихвите възлизат на 6.45 млн. лв. Административните разходи са 2.09 млн. лв. Обезценката на кредити и вземания са в размер на 164 хил. лв.

Активите на банката в края на януари възлизат на 2.25 млрд. лв., което е ръст от 6.8% спрямо цифрата от края на 2008 г. Кредитите и вземанията се оценяват по последна информация на 1.68 млрд. лв.

Паричните средства и парични салда при централни банки възлизат на 308.65 млн. лв.

По последна информация депозитите (други, различни от кредитни институции) са 1.99 млрд. лв.

Основният капитал на банката възлиза на 60 млн. лв., а 219.31 млн. лв. е собственият капитал (резервите, включително неразпределени печалби, са за 82.83 млн. лв.)

В началото на февруари Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на съвместен контрол над Корпоративна търговска банка АД (КТБ) от страна на Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, (Булак) и Бромак ЕООД.

Bulgarian Acquisition Company (Булак) извършва сделки, свързани пряко или непряко с придобиване на дялови участия в предприятия, управлява, контролира и развива тези участия. Освен това създава, управлява, валоризира и осребрява портфейл от ценни книжа и патенти от всякакъв вид.

По данни на уведомителя капитала на Булак се притежава от Държавният резервен фонд (ДРФ) на Оман, който функционира като инвестиционно дружество на правителството на Оман. ДРФ на Оман и неговите дъщерни дружества притежават инвестиции и интереси на територията на България в сферата на недвижимите имоти, но нямат преки инвестиции в български банки.

Съгласно договор за покупко-продажба на акции от 31 декември 2008 г. в резултат на сделката Булак ще придобие 1 800 000 акции, представляващи 30% от капитала на КТБ.

Днес акциите на банката поскъпнаха на БФБ с 1.41% на 72 лв., при обем от 401 изтъргувани книжа.