"Ако банките не докажат своята социална отговорност до края на март, ние ще бъдем принудени да поканим целия български народ и бизнес да си оттегли доверието от тях, като всеки сам си прецени как да го направи."

Това заяви на пресконференция днес Светлозар Николов, Председател на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ).

"Възможностите са чрез изтегляне на всички средства от банките, намаляване на междубанковите плащания до минимум и спиране на плащанията по текущите кредити", допълва той.

„Както знаете, ние още през декември обявихме нашата програма за недопускане на икономическа криза в страната, но за съжаление не бяхме чути от управляващите. Те тогава твърдяха, че все още няма криза и икономиката е стабилна", заяви Николов.

Банковата система трябва да бъде реформирана, защото всички се убедихме, че не е ефективна и че не работи за икономиката, изтъкна председателят на НАББ.

От Асоциацията предлагат следните мерки, включени в националната подписка „Банки-Стоп! Не унищожавайте българския народ и себе си!":

-Държавата да упражни контрол върху банките с цел намаляване на лихви и такси за обслужване на потребителите.

-Да се приеме законодателна промяна, ограничаваща правото на банките едностранно да вдигат размера на вноските и лихвите по вече подписани и действащи договори за кредит.

-Създаване на Държавен кредитен и гаранционен фонд с цел рефинансиране на ипотечни кредити на лица, които не могат да си изплащат кредита при договорените условия; поемане на част от вноската на съкратени лица до момента, в който си намерят работа; поемане на част от риска, чрез предоставяне на гаранция от фонда по кредити на малки и средни предприятия и граждани, и др.

-Държавата да упражни административен и правен натиск върху банките с цел отпускане на нисколихвени кредити на малкия и среден бизнес и ипотечни кредити на гражданите.

-Изкупуване на банка чрез придобиване на контролния пакет от държавата с цел провеждане на директна политика за нисколихвено кредитиране за малкия и среден бизнес и гражданите.

-Да се приеме закон, с който да се регламентират правата на длъжниците. Да се увеличи контрола на БНБ върху правото на Банките да цесират /продават фиктивно/ или прехвърлят собствеността и правата върху задълженията си. Всички спорове и проблеми между банките и техните кредитополучатели трябва да се изясняват само и единствено в съда.

-Да се промени законът така, че съдия-изпълнителят да не може да обявява за продажба ипотекиран имот на цени по-ниски от стойността на кредита и дължимите лихви.

-Да не се допуска изтичането на средствата от депозитите на български граждани към други държави, за да се подпомагат чужди икономики, като парите от депозитите се прехвърлят от местните клонове към банките майки в чужбина.

-Да се отпускат нисколихвени кредити до 2% на най-нископлатените държавни служители - полицаите и др.

-Да се постави таван на лихвите по депозитите, с цел стимулиране на нисколихвено кредитиране и др.