Инвестиционната активност в Европа се е понижила значително през изминалата година до 117 млрд. евро, според последния доклад на консултантската компания CB Richard Ellis.

Това е понижение от 53% в сравнение с 2007 година, или повече от първоначалните прогнози на специалистите.

Забавяне на инвестициите е регистрирано в 24 от изследваните 25 страни в Европа. Единственото изключение е Русия, където активността се е запазила почти същата.

Обяснението е в огромния портфейл от имоти във фаза на изграждане, които текат в момента и са отражение на тенденцията от предходните няколко години.

Също така, в Русия са били регистрирани няколко големи сделки по продажби на проекти, което допълнително съдейства страната да е единственото изключение на „стария континент".

Ключов тренд формиран през изминалата година е бил и драстичното понижение на трансграничните сделки. Те са намалели до под половината от общия обем на транзакциите.

Този род сделки са намалели особено през втората половина на годината, когато състоянието на сектора на имоти в световен мащаб се е влошило в по-голяма степен.

Силно забавяне е регистрирано и в инвестиционната активност в страните от Централна и Източна Европа. Те са били едни от най-силно засегнатите от кризата.

В Унгария и Чехия например, инвестициите са намалели със 79 и 60% съответно, в противовес с тенденцията от последните две-три години.

Спадът на инвестиционната активност се изразява в низходящ натиск върху нивата на наемите на търговски площи във всички европейски страни.