Правителството одобри график на неотложните мерки и действия на кабинета, допълващи Плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода февруари - май 2009година. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет днес Гергана Паси - министър по европейските въпроси. Графикът е приет на вносител. Това ще е публичен документ, но някои неща в него ще бъдат изчистени и затова ще бъде разпространен по-късно, обясни Гергана Паси.

Една от мерките, заложени в графика, е да се правят проверки на сделките с имоти на стойност над 500 000 лв., сключени от физически лица за предходната година. Проверката ще се прави от страна на прокуратура, МВР, ДАНС и НАП. Ще се следи произхода на средствата и дали за тях са платени всички данъци.

Изпълнението на графика трябва да е систематично, защото са необходими конкретни резултати, каза тя. Паси посочи, че предстоят избори в съдебната система, както и за национален и европейски парламент, но се надява това да не попречи на ритъма на работа.

Наказателно-процесуалният кодекс /НПК/ беше променен през декември, но някои неща в досъдебната фаза остават нерешени, каза Паси. Трябва дебат, за да бъдат изчистени. Трябва да бъде решена и съдбата на следствието, каза още министър Гергана Паси. Спорни предложения по графика почти няма, но има предложения получени вчера от НАП. Дискусионен въпрос са и правомощията на "комисията Кушлев", добави тя. Няма разнобой в правителството по "комисията Кушлев" - има дебат по определени правомощия, посочи министър Паси. Предложенията за промени на тези правомощия бяха отхвърлени през септември и новите предложения, според правилника за работа на НС, могат да се гледат в средата на март.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС