Правителството на САЩ и Citigroup са се договорили за конвертирането на привилегировани акции на банката на стойност 25 млрд. долара, които са собственост правителството, в обикновени акции, информира Reuters, позовавайки се на източник, запознат със сделката.

Съгласно сделката за увеличаването на капиталовата база на банката, Citigroup няма да получи нови средства от правителството и трябва да намери частни акционери, които биха желали да конвертират привилегированите си акции в обикновени, според същия източник.

Министерството на финансите на САЩ в момента притежава привилегировани акции на Citigroup на стойност около 45 млрд. долара, закупени посредством две отделни капиталови инжекции.

Сделката ще увеличи значително дела на изпитващия затруднения банков гигант, но размерът му в крайна сметка ще зависи от количеството привилегировани акции на частни акционери, които ще бъдат конвертирани. Очакваше се правителството да се окаже собственик на около 30-40% от обикновените акции на Citigroup.

Сделката, която се очаква да бъде обявена по-късно днес, също така включва размествания в борда на директорите на банката, като по-голяма част от членовете му ще бъдат заменени. Главният изпълнителен директор Викрам Пандит обаче ще запази работата си, според същия източник.

Мярката, която е третата голяма намеса на Министерството на финансите в помощ на Citigroup от октомври досега, идва след повече от седмица преговори с банката, която преди време беше най-голямата група за финансови услуги в света.