"Зимният сезон е спасен и то от нашите туристи. Според статистически проучвания българите предпочитат да останат да си почиват у нас, в малки населени места", каза Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм.

Председателят на ДАТ заяви по времето на открилата се вчера туристическа международна борса „Ваканция, СПА Експо 2009", че страната ни стои стабилно на туристическия пазар пред първите месеци на годината. В същото време обаче тя призна, че се очаква спад на туристи в страната ни и би било добро постижение, ако през 2009 година в крайна сметка се окажем около нулата като ръст в сектора. Всичко това на фона на данните за спад на туризма в световен мащаб.

Крушкова се надява нашите туристи да спасят и летния сезон, избирайки родните ни курорти за място за почивка. "Статистиката показва, че ние вече сме достатъчно платежоспособни, имаме възможност да почиваме в чужбина, и то неведнъж, и не два пъти, а по няколко пъти в годината. Така че в този ред на мисли си заслужава да се положат усилията точно ние да бъдем в България", каза тя.

В момента се дебатира голямата диспропорция, която се получава между цените за плащане в чужбина от чуждите туроператори и нашите цени тук в България, които ние заплащаме. "Трябва да има някаква форма на стимулиране или на компенсация на всички тези, които биха посетили нашата страна", отговори Крушкова на въпрос как браншът може да привлече родните и чуждестранни туристи.

"Конкуренцията в България наистина е вече много сериозна...Говоря за тези големи курорти, които наистина постигнаха една пределна степен на презастрояване и благодарение на това презастрояване всъщност се принудиха да свалят цените до едно ниво, което наистина не е особено лицеприятно за тях от гледна точка на възвръщаемостта на средствата и възможността наистина те да имат достатъчно финансови средства, с които да оперират. Въпросът е в това, ако тези хора наистина искат да останат на пазара, те трябва да имат адекватни цени", допълни тя.-Тази година специално за зимния туристически сезон, според мен, бизнесът успя да намери вярната точка. Дали обаче това ще го направим за лятото е въпрос наистина на решение на бизнеса".

"Не можем по никакви обстоятелства да очакваме някакъв ръст на броя на туристите, не заради друго, а защото и световната тенденция показва точно това. Ще имаме вероятно някакво намаление. Моето лично мнение е наистина, че в порядъка на около 10% намаление би било един доста добър резултат за тази година. Въпросът е, че летният туристически сезон тепърва предстои да бъде договарян. Кризата със сигурност ще бъде доста по-голяма в периода на летните отпуски", коментира очакванията си за сезона Крушкова.

Източник: БНТ