Четвъртата най-голяма гръцка банка Piraeus Bank отчете спад в нетната печалба за 2008 г. до 315 млн. евро, информира Reuters.

Резултатът беше по-слаб от очакванията на пазара, което се дължи основно на заделените от банката допълнителни провизии за покриване на лоши заеми, в размер на 215 млн. евро.

"Безпрецедентните условия в последните няколко месеца диктуват адаптирането на нашата политика и насочването й към предпазването на групата и подсилването на нашия счетоводен баланс," казва председателят на Piraeus Майкъл Салас.

Банката е заделила допълнителни 215 млн. евро провизии в последното тримесечие на миналата година в добавка към първоначално планираните 173 млн. долара.

"Без съмнение, периодът 2009-10 г. няма да бъде лесен, но банката е готова да се възползва от възможностите и да се справи с предизвикателствата. Повече от 80% от дейността на Piraeus продължава да е концентрирана в Гръция," според Салас.

Piraeus, която също така развива дейност в Румъния, България, Сърбия, Албания, Кипър, Египет, Украйна и САЩ, е увеличила нетните си приходи от лихви с 26%, до 1.159 млрд. евро. Нетният лихвен марж възлиза на 3%.

Съотношението между заемите и депозитите на банката се е подобрило до 112%, в сравнение със 121% през 2007 г. Piraeus взе участие и в плана на правителството за подпомагане на банките, като получи 750 млн. евро.

Активите са нараснали с 8.5 млрд. евро миналата година, до 55 млрд. евро. Лошите заеми възлизат на 1.89% от всички заеми и са покрити на 96% от заделените провизии.

Кредитирането на банката в Гърция е нараснало с 27% миналата година и с 42% в чуждестранните и подразделения.

Първичната капиталова адекватност (Tier 1) на Piraeus е възлизала на 8.0% в края на декември и ще нарасне до 8.9% след капиталова инжекция, която е част от плана на правителството за подпомагане на банките.

Piraeus ще издаде привилегировани акции в полза на държавата в замяна на средства в размер на 370 млн. евро.