Кредитната криза намалява броя на компаниите, които разполагат с максималния рейтинг AAA, информира Bloomberg. След като вчера General Electric Co. загуби най-големия си рейтинг, малко по-късно това се случи и с компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc.

Fitch Ratings вчера понижи рейтинга на Berkshire, изтъквайки като причина рисковете, свързани с деривативните инструменти на компанията и ролята на Бъфет като главен инвестиционен директор. Часове преди това Standard & Poor's намали максималният рейтинг на GE, който компанията има от 1956 г. S&P и Moody's все още оценяват рейтинга на Berkshire на ААA.

Не само щатските компании обаче губят максималните си рейтинги. Кредитният рейтинг на Toyota Motor Corp., която сложи край на 77-годишния период, в който General Motors Corp беше най-големия автопроизводител в света, беше намален на 16 февруари от Moody's от Aaa до Aa1. Toyota прогнозира и първата си загуба от 59 години.

Акциите на Berkshire са се представяли по-добре от индекс S&P 500 в 38 от 44-те години, в които Бъфет е управлявал компанията и инвестициите й.

Находчивостта на Бъфет при подбирането на акции му спечели последователи сред инвеститорите по цял свят, както и прозвището Оракулът от Омаха. Списание Forbes го определя като вторият най-богат човек в света след председателя на Microsoft Бил Гейтс със състояние от 37 млрд. долара.

Акциите на Berkshire са се обезценили с 35% през последните 12 месеца поради опасения, че залозите на Бъфет, свързани с деривативни инструменти, ще навредят на печалбата на компанията. И този път акциите на Berkshire обаче се представят по-добре от S&P 500, който е загубил 43% за периода. Акциите вчера затвориха цена от 85 700 долара за брой.

Ролята на главен инвестиционен директор на Бъфет поставя компанията под риск, ако той вече не е в състояние да върши тази работа, се казва в изявлението на Fitch.