Изминалата година бе негативна за пазара на жилищните имоти в световен мащаб. Цените регистрираха понижение в близо половината от изследваните дестинации, като при почти всички ръстът отбеляза сериозно забавяне, сочи изследване на Knight Frank.

Кредитната криза бе първият предвестник на това, което ще се случи, като впоследствие тази криза се задълбочи и прехвърли на всички финансови пазари. Кредитирането сериозна намаля, като в много части на света дори бе замразено.

Всичко това доведе до замразяване на много проекти за изграждане на жилища, а на купувачите им бе трудно да осъществят своите планове.

Сред най-силно засегнати бяха най-скъпите имотни пазари като тези на Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Сидни и Сингапур.

Изследването сочи, че цените на имотите в Монако продължават да са най-скъпите в света с рекордните 50 000 евро за кв. м. Далеч на втора позиция е Лондон с 28 000 евро за кв. м, следван от Манхатан с 16 500 евро за кв. м и Москва с 16 200 евро. Следват Париж, Токио, Хонконг, Рим, Сингапур и Сидни в топ десет.

От 55-те изследвани локации цените на имотите през изминалата година са се понижили в 23 от тях, при шест е отбелязано нулево изменение, а при останалите ръст.

Значително се е влошила ситуацията през последното тримесечие на миналата година, когато на тримесечна база цените на жилищата са поевтинели в 35 от локациите.

Най-големите губещи са били Хонконг с понижение от 25% в цените на жилищата през изминалата година, следван от Лондон със 17%, като още няколко града са регистрирали двуцифрен процентен спад в цените на имотите - Сингапур с 15% и Сидни с 12%.

Най-устойчивите на кризата пазари са били тези на развиващи се страни, като жилищата в Москва са се повишили с 13%, в Джакарта с 18%, а в Банкок с 23%. Столицата на страната ни София, макар и да отсъства в класирането може да се каже, че би била сред най-добре представящите се за изминалата година с ръст на цените от близо 20%.

Дори и при най-добре представящите се обаче, се наблюдава промяна на тенденцията през четвъртото тримесечие на миналата година, като в Москва например цените на имотите са отбелязали понижение с 5.6% на тримесечна база, а при лидера по ръст Банкок ръстът се забавя до 3.4%.

В Дубай, където жилищата приключиха изминалата година с повишение от 11%, също се наблюдава отрицателен ръст през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното, който възлиза на рекордните 19%.