Земеделската земя бе един от любимите за търгуване на инвеститорите актив през по-голямата част на изминалата година.

Най-скъпа продължава да е земеделската земя в Ирландия, където хектар се разменя за 58 500 долара (43 333 евро), въпреки понижението от 20% миналата година. Следва цената в Англия при ниво от 17 100 долара за хектар и след спад от 16% за годината.

По данни на Knight Frank цената на земята у нас е загубила 30% през изминалата година до средно 2250 евро за хектар (225 евро за декар). Така земята е по-скъпа в сравнение с тази в Бразилия при ниво от 1 850 долара (1370 евро) и спад от 18% за годината, както и в Канада при ниво от 1 725 долара (1277 евро).

По-висока с над 50% е цената в съседна Румъния - 4 855 долара за хектар (3 600 евро).

Огромни инвестиционни потоци се насочиха към този род актив на фона на правителствената помощ за земеделците, както и при новите изисквания за навлизането и насърчаване на производството на биогорива.

С поевтиняването на петрола на международните пазари, спадът в цените на храните и задълбочаване на кредитната криза, постепенно този хит започна да отшумява. След средата на изминалата година, цената на земята започна да намалява в почти всички региони по света, като страната ни не прави изключение.

Един от основните мотиви за поскъпването в началото на изминалата година бе повишението в цените на суровините на международните стокови пазари.

В много страни обаче, липсва законова рамка за собственост върху земята. Една от тях е Украйна.

Там правата са сведени единствено до възможност за откупуване на рента върху земята. В началото на изминалата година това право се продаваше за значителните 1000 долара на хектар, като към настоящия момент, след финансовите затруднения, които изпитва страната и поевтиняването на земеделската продукция, същото се продава едва за 250 долара по данни на Brown & Co.

В Русия, подобно на България, пазарът на земя среща проблемите на изключителна надробеност на земеделските парцели, вследствие на възстановяване на собственост след краха на комунизма.

Относително скъпа остава земеделската земя в Полша, която въпреки спада през второто полугодие е приключила годината с повишение от 10% при ниво от 6 660 долара за хектар (4 930 евро).

В САЩ, щата Охайо, цената на земеделската земя възлиза на 11 000 долара на хектар (8 150 евро), като за годината повишението възлиза на 14%.