Германското правителство излезе с нова оферта към ипотечния кредитор Hypo Real Estate, приближавайки се към приключване на първата национализация в страната от 1930 г., пише Bloomberg.

Специалният фонд, създаден за спасяването на банката, Soffin, предложи на акционерите цена от 1.39 евро на акция, или общо 290 млн. евро за базирания в Мюнхен кредитор.

Новата оферта е с 16% по-висока от вчерашната цена, която беше 1.20 евро за акция при приключване на търговията на борсата във Франкфурт.

Германия вече отпусна кредитна линия за 102 млрд. евро на Hypo Real Estate и предостави банкови гаранции, след като базираното в Дъблин подразделение Depfa Bank Plc доведе банката пред прага за фалита.

По-рано J.C. Flowers & Co., който обединява инвеститори, притежаващи 24% от капитала Hypo, заявиха, че ще използват всички законови средства, за да блокират национализацията.

Ръководителят на Soffin Ханс Рем подчерта, че единственото желание на властите е да стабилизират финансовия пазар, използвайки пазрно- ориентиран подход, ако е възможно, и да се присъединят към съществуващите пазарни практики.

Миналия месец правителството придоби 8.7% от капитала на Hypo Real Estate като първа стъпка към поемане на контрола над нея. Спечелвайки основния дял с днешната оферта, то се надява да си проправи път към одобрение на плановете за увеличаване на капитала на банката на общо събрание.

От J.C. Flowers & Co. обявиха,че внимателно ще проучат офертата, но определено предпочитат да останат собственици на банката и да бъдат третирани като останалите германски банки, принудени да прибегнат до държавна помощ.

Hypo Real Estate спечели 16% на Франкфуртската борса в 9:06 местно време, или 1.39 евро на акция. От началото на годината цената на банката намаля с 55%, до 319 млн. евро.

Според представители на фонда за спасяване на банката, настоящата оферта е изключително изгодна и така ще бъдат избегнати последствията от наскоро приетия закон, позволяващ експроприацията на акции, в случай че не бъде постигнато доброволно споразумение.