Втората по големина банка на ипотечния пазар в САЩ Wells Fargo обяви рекордна печалба за първото тримесечие на 2009 г. от 3 млрд. долара, или 55 цента на акция, по предварителни данни. За това е допринесла покупката на Wachovia Corp. в края на миналата година и действията на американските власти за намаляване на лихвите.

Анализаторите обаче се опасяват, че ръстът на печалбата на банката от около 50% може да се окаже неустойчив. Те очакваха печалба от 25 цента на акция, или 18.8 млрд. долара.

Банката отбеляза, че за подобряването на резултата й е помогнала покупката на на ипотечната Wachovia за 12.5 млрд. долара, въпреки че заради нея Wells Fargo беше принудена да се обърне към държавата за помощ в размер на 25 млрд. долара и да отпише кредити на Wachovia за 37 млрд. долара

Загубите на Wachovia по данни на Bloomberg са почти 102 млрд. долара- повече, отколкото на която и да било друга американска банка.

"Голяма част от загубите от придобиването на Wachovia вече са зад нас", заяви генералният директор на Wells Fargo Хоувърд Аткинс.

През първото тримесечие на 2009 г. като цяло Wells Fargo демонстрира както намаляване на загубите, така и подобряване на бизнеса с ипотечни кредити. Отписванията на кредити са намалели от 6.1 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година до 3.3 млрд. долара през последното. Резервите по покриването на евентуални загуби от кредити са намалени от 8.4 на 4.4 млрд. долара.

Банката заявява, че се наблюдава оживление на пазара на ипотеки- през предходното тримесечие тя е получила молби за кредити на стойност 190 млрд. долара, или ръст от 64% спрямо последното тримесечие на 2008 г.

Анализаторите обаче смятат, че един добър отчет не е достатъчно свидетелство за края на банковите проблеми. Някои от тях са склонни да гледат на намаляването на резервите за покриване на лоши кредити като грешка.