Втората най-голяма щатска банка по активи JPMorgan Chase & Co. отчете по-голяма печалба от очакваната за първото тримесечие на годината в резултат на рекордни приходи от инвестиционно банкиране, информира Bloomberg.

Печалбата на банката пада с 10%, до 2.14 млрд. долара, или 40 цента на акция, в сравнение с 2.37 млрд. долара, или 68 цента, година по-рано. Печалбата на акция се очакваше да бъде 32 цента, според проучване на Bloomberg сред 18 анализатори.

Пазарната стойност на JPMorgan почти се удвои през последния месец поради спекулации, че спадът в печалбата на банката ще се забави с размразяването на кредитните пазари. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън помогна за ръста в цената на акциите когато обяви, че банката е на печалба за януари и февруари. Шестата най-голяма щатска банка Goldman Sachs Group Inc обяви на 13 април печалба, която надхвърли два пъти очакванията на анализаторите.

Подразделението за инвестиционно банкиране на JPMorgan е генерирало 8.3 млрд. долара приходи за първото тримесечие, включително 4.9 млрд. долара от търговия с инструменти с фиксирана доходност. Общите приходи на звеното отчитат ръст от 5.3 млрд. долара в сравнение с предходната година. Печалбата възлиза на 1.61 млрд. долара, в сравнение със загуба от 87 млн. долара за първото тримесечие на 2008 г.

Банката е заделила 4.2 млрд. долара за покриването на лоши заеми през тримесечието увеличавайки резервите си до 28 млрд. долара. Кредитните карти, подразделение, което Даймън не очакваше да е печелившо през тази година, отчита 547 млн. долара загуба за тримесечието.

Нарастващата безработица, която достигна 25-годишен връх през март, е увеличила просрочените плащания по кредитните карти и други кредити. JPMorgan намали дивидента си с 87% през февруари като мярката според Даймън ще защити компанията, ако състоянието на икономиката се влоши значително.

Даймън, който получи 25 млрд. долара помощ от правителството миналата година, се справя по-добре с превеждането на компанията през финансовата криза от конкурентите си. Банката е отчела 33.3 млрд. долара намаления на активи, загуби и провизии за кредити до четвъртото тримесечие. За сравнение сумите при Citigroup Inc и Merrill Lynch, която в момента е част от Bank of America Corp, възлизат на 88.3 и 55.9 млрд. долара, респективно.

Акциите на JPMorgan вчера се оскъпиха с 1.86%, или 6.1%, до 32.56 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. Акциите са поскъпнали с 3.3% от началото на годината в сравнение със спад от 26% при тези на Bank of America и 41-процентно понижение за Citigroup.

Citigroup, която трябва да обяви резултатите си утре, може да отчете загуба в размер на 33 цента на акция, според резултатите от проучване на Bloomberg сред 13 анализатори. Bank of America, Wells Fargo & Co и Morgan Stanley трябва да обявят резултатите си следващата седмица.