Министърът на финансите на Германия Пеер Щайнбрюк може днес да представи план за изчистването на токсични активи на банките на стойност около 853 млрд. евро (1.1 трлн. долара), като сумата е близка до тази в САЩ, информира Bloomberg, позовавайки се на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Според предложението, което е поместено в днешния брой на вестника, банките, които се възползват от помощта ще трябва да създадат собствени подразделения от типа "лоша банка", за да управляват задълженията си, които ще бъдат гарантирани от правителството срещу съответна такса. Планът е насочен основно към държавните банки, според вестника.

Предвиждат се гаранции за активи на обща стойност 853 млрд. долара, според изданието, позоваващо се на предложението на Щайнбрюк, което той ще обсъди с канцлера Ангела Меркел.

Депутатите увеличават натиска над Щайнбрюк да ускори плановете за справяне с токсичните активи на банките докато икономиката все още страда от кредитната криза, шест месеца след като правителството обяви спасителен план за банките на стойност 480 млрд. евро.

Великобритания предложи да застрахова лошите активи на банките, докато правителството на САЩ миналия месец предложи план за публично-частно решение по отношение на изкупуването на задължения.

Някои германски банки като Deutsche Bank AG например, която е най-голямата, вече изразиха становището си пред местния регулаторен орган, че не желаят да участват в план, който включва създаването на "лоша банка".

Говорителят на германското правителство Томас Щег, вчера предупреди журналистите да не очакват решение скоро, тъй като законодателните промени вероятно ще бъдат одобрени малко преди парламентът да излезе в лятна ваканция на 3 юли. Това означава, че банките ще задържат активите си и след началото на третото тримесечие.