Най-евтиният имот не е най-добрата покупка, коментира Пламен Мирянов - председател на съвета на директорите на "Артекс инженеринг". По целия свят милиони жилища са и ще остават празни.

У нас непрекъснато се казва "Паднаха ли цените и дайте да си купим най-евтиното". Това обаче е най-страшното нещо. В един момент хората ще живеят в изключително некачествени жилища, направени от непрофесионалисти.

От това ще страда бюджетът на хората, както и държавният бюджет. Трябва да се направи всичко възможно, за да се покаже на обществото, кое е доброто и кое е качествено.

Хиляди жилища в страната ни ще останат празни, но те трябва да са най-некачествените , като панелките в лошо състояние, коментира още Мирянов.

Апартамент построен през 2008-09 година или къща, направена по стандартите, не може да се сравнява с каквото и да е било произведено през последните десетилетия.

При такова жилище, разликата е огромна, от инсталациите до външните изолации. Качеството може да бъде десет пъти по-високо. В тази насока не можем да очакваме, че цените на качествените продукти ще паднат още много.

Кризата не означава, че ще се купи евтино, а че ще се купи изгодно, допълва и Маурисио Меса Гомес, регионален мениджър на "Херчеса Интернационал".

Кризата се чувства навсякъде. Тя обаче ще премине, а качествените продукти и качествените строители ще останат на пазара. По време на криза, от критично значение са действията на правителството и на банките, както и на инвеститорите, казва Гомес.

В България са направени някои предложения към правителството за борба с кризата. Дъното най-вероятно ще бъде достигнато към средата на годината - юли, август, коментира още Гомес.

Някои други страни проявяват вече симптоми за заздравяване на сектора, като САЩ например. Необходими са обаче, повече доказателства, че кризата е отминала, което в някои страни може да отнеме месеци, а в други години.

Банките в Испания са много стабилни, като досега е имало само една правителствена намеса - преди две седмици. Финансовата система там е силна. Българската система също е такава. До момента тук няма държавна намеса за спасяване на банки.

Какво могат да направят предприемачите до възстановяване на пазара и отминаване на кризата? Трябва да си вършат работата професионално. Качествените продукти и строители ще оцелеят. Преживяваме един здравословен период, когато лошите продукти и строители ще отпаднат от пазара. Това вече се случва у нас, според Гомес.

Предложена за въвеждане е имотна спестовна сметка. Това е спестовна сметка, която дава данъчни преимущества при спестяване за покупка на имот. Този вариант е дал много добри резултати в Испания. При него, от една страна се подпомагат банките със стимулиране за спестяване, а от друга се дават данъчни облекчения.