Пазарът на имоти у нас ще продължава да се предопределя от този на международните пазари. Америка е много близо до дъното, коментира Росен Плевнелиев - управител на "Линднер Имобилиен Мениджмънт" .

Цените на имотите в САЩ са толкова ниски и толкова привлекателни, че вероятно купувачите могат да не чакат повече, за да не пропуснат момента.

Пазарът на имоти в Европа, с който българският е значително по-обвързан, най-вероятно ще чака знаци за трайно възстановяване на американския пазар.

В България ни чака тежка година, коментира Плевенлиев- при положение, че безработицата продължава да се увеличава. Дори и икономиката да тръгне напред безработицата тепърва ще продължава да се увеличава, като 52% от населението у нас се бори за насъщния хляб.

Кризата обаче има и редица положителни страни. Тя разделя сериозните от несериозните проекти и строители. Тя укроти амбициите за бързи печалби и върна индустрията при едни разумни нива, според Плевенлиев.

За съжаление у нас правителството не приема много адекватни действия за справяне с кризата, за разлика от изключително адекватни мерки по света.

В България се изхарчиха 4.5 млрд. лв. от фискалния резерв изключително непрозрачно. Когато бизнесът видя кризата и приемаше адекватни и бързи мерки, преструктурираше се, в публичното пространство се чуваше, че няма криза. Първите действия станаха реалност едва през февруари. Когато се правят спешни и бързи планове за харчене на държавни пари, но без план, това е опасно, според Плевенлиев.

В Шумен например в рамките на антикризисния проект се опитва да се направи лифт от центъра на града. За съжаление страната ни е с отворена икономика, чуждестранните инвестиции се дръпнаха от развиващите се страни. Възстановяването на доверието ще трае по-дълго време и едва ли ще станем свидетели до средата на годината. Въпросът не е кога ще стигнем дъното, а какво ще се случва от там нататък. Важно е наличието на стратегия за възстановяване.

Ситуацията в света е много динамична, според Петър Христов, управител на Велико Търново Дивелъпмънт. Ние сме част от тази система и няма как да не сме зависими от икономическите фактори и механизми, които предопределят бъдещето.

Спадът на индустриалното производство през февруари в ЕС, както и безработица от 18.6%, са фактори които засвидетелстват горната теза.

Това няма как да не се отразява на българската икономика, която е експортна, а 60% от износа е към страните от ЕС. Важно е към момента да си дадем реална оценка за състоянието на икономиката ни. Трябва да се вземат бързо мерки, които да се прилагат във всички сфери, допълни Христов.

Пазарът на недвижими имоти е важен фактор за икономиката. По време на възхода не се гледаха реалните проблеми за сектора. Сега обаче се забелязват неща, в тази насока.

Един от факторите, които влияят на стимулирането на потреблението и икономиката, са пречки свързани с неясни изпълнения на подзаконови наредби. Комуникации свързани с енергодружества и ВИК, с национална агенция инфраструктура, са други сериозни предизвикателства. Те затрудняват средата и я правят неконтролируема.

Тези пречки са сериозни за привличане на чуждестранни инвестиции, които оттук нататък ще излизат на повърхността с все по-голяма сила в настоящите тежки условия.

Нужно е бързо приемане и промяна на закони, ясни правила за боравене със структурните компании, както и ясни правила за отношенията между търговските субекти, според Христов. Не бива монополът на пазара да създава корупционни практики. Важна е средата, в която се работи, да е добра.