До април 2009 г. общо 28 сгради с 1093 домакинства в тях са обновени в рамките на проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), осъществен съвместно с програмата на ООН за развитие (ПРООН), за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради. Това бе отчетено днес на първата конференция по енергийна ефективност в жилищния сектор, организирана от МРРБ. В нея участват международни и български представители на държавни и местни власти, на частния бизнес, от неправителствения сектор и академичните среди.

Финансовата тежест по обновяване на жилищата трябва да стане поносима за големи слоеве от населението, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев. Той посочи, че за финансиране на жилищни политики по ОП "Регионално развитие" е заделен ресурс от над 40 млн. евро. В началото на тази година е приет и новият Закон за етажната собственост, който влиза в сила от 1 май, каза Рогачев.

Проучванията на опита в страните от Централна и Източна Европа показват, че наличието на адекватна нормативна уредба и подходяща финансова политика не решават проблема автоматично, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството. Необходима е организация на процеса по начин, осигуряващ извършване на обновителните дейности в обем и качество, гарантиращи постигането на изискваните стандарти, добави той.

Рогачев посочи, че проектът за демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради е бил представен в Брюксел на конференция на тема "Социалните измерения на устойчивото развитие" и е оценен като един от най-емблематичните проекти, от който могат да почерпят опит и други страни.

Проектът е започнал през 2007 г. с цел да се разработи и тества за пръв път в България пълният цикъл от обновителни дейности по многофамилни сгради, за да се подготви стартът на националната програма и достъпът до структурни фондове на ЕС за жилищна политика. Проектът предоставя систематична подкрепа за субсидии, улеснен достъп до кредити и техническа помощ за доброволни сдружения в етажната собственост за обновяване на сградите, посочиха от МРРБ.

Към април 2009 г. в рамките на проекта в процес на обновяване са 31 многофамилни жилищни сгради. Планираната икономия след обновяването е между 40 и 60 процента, а планираната икономия на енергия - 6 833 700 киловатчаса. От реализацията на енергоефективните мерки емисиите на въглероден двуокис в атмосферата ще бъдат намалени с 5100 тона, отчетоха от МРРБ.

Средната инвестиция за домакинство е 5000 евро, като в тази сума се включва субсидия и собствено участие. Икономиите от енергия на едно домакинство са 720 евро годишно, показват изчисленията на експертите по проекта.

През 2009 г. се предвижда създаването на мултиплициращ бизнес модел, базиран на публично-частни партньорства, както и създаването на устойчиви финансови механизми, като се насърчи предоставянето на кредитен ресурс за целите на обновяването на сдруженията на собствениците за сметка на индивидуални кредити, каза в лекцията си Цвета Наньова, програмен мениджър към ПРООН.

Тя посочи, че жилищният сектор има най-висок потенциал за икономии на енергия в сравнение с всички останали потребители.

От 200 до 1000 евро могат да спестят домакинствата в ЕС като направят домовете си по-енергоефективни, отбеляза експертът.

В България повече от 80 000 многофамилни сгради със 700 000 жилища, обитавани от над 2 млн. души, се нуждаят от сериозно обновяване, показват проучванията в рамките на проекта на МРРБ и ПРООН.

Източник: БТА