Ако е имало съмнения относно целите на Федералния резерв на САЩ за инфлацията, стенограмата на последната им среща от март, напълно ги изчисти. Не само че някои от членовете считат, че инфлацията е под желаните нива, но също заявяват:

„Дори ако директният спад на цените не продължи, спадащите очаквания за инфлация ще повишат реалната лихва и по този начин ще увеличат тежестта на кредита и допълнително ще ограничат икономиката."

Това е доста слисващо - идеята, че дори и цените да не се понижат, очакванията на хората, че това може да се случи, ще повиши реалните лихви. Това е нелепост, изречена от тези, които печатат пари и които създадоха целия проблем на първо време, коментира пред MSN анализаторът Бил Флекенщайн.

Въпреки всичките заглавия като „Най-лошата криза от Голямата депресия насам" изглежда че почни няма дефлация, освен на цените на активи като имоти и акции (които дори не представляват дефлацията).

Също така последните данни за щатската икономика показват, че нивото на натоварване на производствения капацитет е на най-ниското си ниво от 40 години, а индексът на потребителските цени пада с 0.4% (а този без храна и горива дори нараства с 1.8%).

И така, инфлацията, като се изключат храни и горива, не е под нулата - със срива на всичко останало, и нивата на натоварване на производството - кога потребителите ще видят ползите от дефлацията, която толкова много очакват?

Очевидно това е риторичен въпрос. Тези които вярват, че ФЕД наистина ще дръпне спирачката в подходящото време и ще спре инфлацията, когато настъпи моментът, явно не внимават през последните 20 години.

Какво стои извън досега на ФЕД - златото. UBS калкулира, че щатските резерви са толкова малки спрямо паричната маса, че цена от над 6000 долара за унция ще е нужна, за да се въведе отново златния стандарт. За да се върне този стандарт в Япония, Китай и САЩ вече нивата достигат 9 000 долара.

Освен това сега западните правителства нямат никакви мотиви да започнат такъв дебат, като се има в предвид, че инфлацията скоро може да изглежда като най-подходящият начин за борба с огромния надвиснал дълг.