Обхваналата Източна Европа икономическа криза заплашва да нанесе сериозен удар по данните от тримесечията на много европейски банки, като при обема на кредитните фалити се наблюдава устойчива тенденция към ръст. Заплахата да се сблъскат са масово невръщане на кредити надвисна на първо място над австрийските банки, но значително безпокойство започнаха да изпитват и германските кредитни институции, та нали вложенията само на Commerzbank достигат в този регион около 27 млрд. евро, отбелязва Handelsblatt.

Ръководителят на австрийската Raiffeisen International (RI) Херберт Степич заяви пред изданието: "Напълно е вероятно, че на нас още ни предстои да преживеем там много трудни времена". RI е източноевропейската дъщерна банка на австрийската Raiffeisen Gruppe и най-голяма чуждестранна банка в много страни, простиращи се между Унгария и Беларус.

Общият обем на отпуснатите в този регион кредити от чуждите банки са за около 1.3 трлн. евро. В навечерието на предстоящото представяне на резултатите за тримесечната работа на банките експертите предупреждават за възможността за крупни невърнати суми по отпуснатите от същите тези институции кредити.

Банковият анализатор от брокерската фирма Cheuvreux Марион Свобода-Брахфогел прогнозира, че най-голям проблем трябва да се очаква от Украйна, а също така от Унгария и Румъния.

Именно там големи неприятности трябва да очакват следните банки: RI, Commerzbank, BayernLB и UniCredit. Г-н Степич вече е подготвен за ръста на броя на кредитните фалити. "Днешният, последен етап на кризата започна едва в края на 2008 г. и ще продължи да се изостря", отбеляза ръководителят на RI. По думите му, той вече не вярва във възможността да се възстанови конюнктурата през следващата година: Нормални условия ще се появят не по-рано от 2011 г.". Увеличаването на проблемите с кредитите не е пропуснато от рейтинговата агенция Fitch, която веднага отреагира с понижаване на индивидуалните рейтинги на съответните финансово-кредитни институции. "Броят на преоценените кредити нарасна много значително", посочи в тази връзка експертът на Fitch Михаел Щайнбарт.

Работещите в Източна Европа западни банки трябва да бъдат готови затова, че тяхната печалба ще се съкрати, а и показателят на техния собствен капитал сериозно ще пострада. По тази причина Bank Austria, дъщерна банка на италианската UniCredit, която също е много силно представена в източната половина на европейския континент, предвидливо увеличи през тази година своето кредитно осигуряване над два пъти, довеждайки го до обем до 1 млрд. евро. Според експерти на тази банка, производителността на икономиките ще се свие в Източна Европа през тази година с 3.5%. През 2008 г. средният показател на икономически ръст достигна в региона около 4%.

И на шведските банки не им е весело в Прибалтика. Делът на Swedbank и SEB на местния пазар се равнява на 70%, а обемът на отпуснати от тях кредити достига 36.4 млрд. евро. За получаването на свежи пари тези две банки вече бяха принудени да пуснат емисии. Особеността на ситуацията се е състои в това, че 80% от балтийските кредити са отпуснати в местна валута. Девалвацията на валутите на балтийските страни води до гигантски загуби по кредитите.

Икономическата криза в Източна Европа заплашва с неприятности и германските банки. Вложенията на Commerzbank в този регион се равняват на около 27 млрд. евро. Те са направени основно чрез нейната дъщерна BRE Bank, която е третата по-големина финансова и кредитна институция в Полша. Освен това през март 2008 г. Commerzbank увеличи своя дял в украинската Bank Forum до над 60%. Бизнесът на Commerzbank в Централна и Източна Европа с операционна печалба от 304 млн. евро беше третият по-големина източник на доходи за концерна от Франкфурт на Майн през 2008 г. Впрочем, той вече увеличи двойно обемът на резерви и покриване на рисковете, който достигна 190 млн. евро. В последния отчет за дейността на Commerzbank е посочено, че платежеспособността на държавите и кредитополучателите в региона е спаднала, заради което институцията на практика вече е прекратила работа над нови проекти там.

Източник: БГНЕС