В условията на финансова криза, тегленето на ипотечен заем е изключително трудно, да не кажем невъзможно. Въпреки че почти всички банки декларират, че в момента отпускат ипотечни заеми, условията по тях са дотолкова свити, че тези които биха получили одобрение едва ли не трябва да разполагат с достатъчно доход, за да си ги купят и без заеми.

На първо място мнозинството от банките приемат единствено доходите, върху които ви осигуряват. Като приемем, че вероятно близо 80% от доходите на населението са частично в сивия сектор, става ясно, че тази част от българите автоматично отпадат.

При повечето банки са занижени и процентите на финансиране на покупката - при много банки до 70%, спрямо 90-100% само допреди две години. Няма да споменаваме и високите лихви по ипотечните кредити, както и намаления срок за много от предлаганите заеми, които ги правят до голяма степен непосилни.

Ако въпреки всичко това смятате, че моментът е подходящ за покупка на жилище и сте твърдо убедени, че желаете да закупите такова, приемате че вноската по изплащане е по-малка от 50% от вашите доходи, а работата ви е сигурна - трябва да потърсите алтернативи форми на финансиране.

Какви схеми се предлагат все по-често от някои от най-големите строители, чиито бизнес също е силно засегнат от кризата?

Една от най-популярните и разпространени схеми е разсрочване на част от сумата необходима за закупуване на имота от страна на строителя. Ако разполагате със спестени средства достатъчни за около една трета от стойността на имота, банката би ви отпуснала друга една трет, въз основа на вашите доходи. Последната една трета ви се разсрочва от строителя за определен период най-често от две до пет години.

Някои от големите строители с достъп на финансиране и договорени кредитни линии с банки предлагат и директно покупка на лизинг. При нея вие давате своето самоучастие като първоначална вноска, а останалата сума изплащате на строителя както се договорите.

Рискът тук е, че ако не сте предвидили правилно своите доходи за срока на лизинга (поради по-малкия период в сравнение с банков кредит) и не успеете да изплатите сумата, може да загубите жилището си, заедно с всичко което сте платили.

Все по-популярна става и схемата, в която живеете под наем в жилището, през периода до неговото изплащане, срещу определена начална вноска от стойността на имота - между 5 и 15%.

От една страна, по този начин не ви се иска ДДС наведнъж съгласно закона, до придобиване на жилището (неговото изплащане), защото не сте собственик, а си плащате наема на строителя.

Това има и други предимства. Първото е, че бихте могли да получите банково финансиране след една-две години, при подобряване на финансовата среда и облекчаване на условията по кредитиране.

От друга страна вие ще платите жилището след като сте живели в него известен период и сте видели дали има някакви сериозни проблеми или доколко качествено е строителството. Разбира се, като относително нов продукт, тази схема все още не се предлага масово у нас.

Ако сумата, която се иска за закупуване на желаното от вас жилище не се покрива от отпуснатия ви от банката заем, можете да помислите и за втора ипотека в полза на строителя, ако той е склонен да ви финансира с част от средствата за имота.