Петата най-голяма щатска банка по активи Morgan Stanley отчете по-голяма от очакваната загуба, след като намаленията на активи, свързани с пазара на недвижими имоти и лоши заеми, надделяват над печалбите от сключените от банката сделки, информира Bloomberg. Morgan Stanley също така намали дивидента си до 5 цента на акция.

Загубата на банката за първото тримесечие възлиза на 177 млн. долара, или 57 цента на акция. Анализаторите очакваха загуба в размер на 8 цента на акция, показва проучване на Bloomberg. Банката отчете 1.3 млрд. долара загуба през декември преди началото на финансовата година.

Главният изпълнителен директор Джон Мак превърна Morgan Stanley от втората най-голяма брокерска къща в САЩ в банка през миналата година и обяви през януари плановете си да поеме контрол над брокерското подразделение на Citigroup Inc.

Morgan Stanley, която е изплащала тримесечен дивидент в размер на 27 цента на акция за последните четири години, последва Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. и Citigroup в намаляването на дивидента си. JPMorgan намали дивидента си с 87%, до 5 цента на 23 февруари, месец след като Bank of America и Citigroup намалиха техните дивиденти до 1 цент на акция.

Акциите на Morgan Stanley са се оскъпили с 54% на Нюйоркската фондова борса през тази година като вчера затвориха на ниво от 24.65 долара за брой, след като през миналата година бяха загубили 70% от стойността си.

Компанията получи 10 млрд. долара от правителството през октомври в същия ден, в който финализира продажбата на привилегировани акции за 9 млрд. долара на японската Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. Morgan Stanley също така продаде облигации за повече от 25 млрд. долара, които са гарантирани от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите.

Ръководителите на Goldman Sachs и JPMorgan обявиха, че биха желали да върнат получените от държавата заеми възможно най-скоро, докато Мак заяви пред служителите си в края на март, че сега не е подходящото време за изплащането на средствата, тъй като прогнозира трудна година.